ZNAKOVI I SIMPTOMI

U ODRASLIH

„Prvi sam put osjetio da nešto nije u redu kada sam imao oko 13 godina; tada sam još igrao hokej s prijateljima. Znao sam da mogu igrati bolje od svih jer sam ih promatrao. Znao sam da znam klizati, no oni su tražili nekoga tko se može brzo i okretno kretati po ledu, a ja to nisam mogao. Tada sam pomislio da možda postoji neki problem.“

- Samuel

Prikazani su stvarni bolesnici. Od bolesnika i njihovih obitelji pribavljena je suglasnost potrebna za korištenje njihovih priča. Fotografije služe samo za ilustraciju.

PREPOZNAVANJE ZNAKOVA I SIMPTOMA
SMA U ODRASLIH

Jeste li primijetili mišićnu slabost? Manje teški oblici SMA mogu se javiti i dijagnosticirati u odrasloj dobi.1,2 U odnosu na SMA koji se javlja u djetinjstvu, SMA s nastupom u odrasloj dobi ima blaže simptome, no ipak se radi o progresivnoj bolesti. Za razliku od SMA u djece, SMA koji se javlja u odrasloj dobi može imati suptilniji tijek koji se teže prepoznaje.3

stethoscope

Zato je od presudne važnosti prepoznati glavne znakove i simptome: ako niste sigurni, pitajte svog liječnika.

Na sljedećoj slici možete pročitati više o znakovima i simptomima koji se obično javljaju u osoba oboljelih od SMA.

NARUŠENA SPOSOBNOST DISANJA

GUBITAK MIŠIĆNOG TONUSA

  • npr. poteškoće s podizanjem ruku iznad glave

SKOLIOZA

  • iskrivljenost kralježnice

SLABOST NADLAKTICA I NATKOLJENICA

  • osobito na području kukova i ramena

GUBITAK MIŠIĆNOG TONUSA

  • npr. poteškoće pri trčanju ili uspinjanju stubama
Mišem prijeđite preko označenih mjesta za više informacija
Preuzeto i prilagođeno od Montes J, 20201

OVO JE KONTROLNI POPIS ZNAKOVA I SIMPTOMA
PREMA PODRUČJIMA NA KOJIMA SE JAVLJAJU:

GLAVNI MOTORIČKI SIMPTOMI1,4

KOŠTANI SIMPTOMI1,4

DIŠNI SIMPTOMI1,5

OPĆI SIMPTOMI1,5

„Kad mi je dijagnosticiran SMA, imao sam 16, skoro 17 godina. Dijagnozu sam prilično dobro podnio jer napokon sam saznao što mi je.“

- Samuel

Mnogo se toga promijenilo u liječenju spinalne mišićne atrofije (SMA). Zamolite liječnika za uputnicu specijalistu već danas.

POVEŽITE SE

da biste saznali više o tome kako postati dijelom zajednice oboljelih od SMA.

Pronađite zajednice oboljelih

Prikazani su stvarni bolesnici. Od bolesnika i njihovih obitelji pribavljena je suglasnost potrebna za korištenje njihovih priča. Fotografije služe samo za ilustraciju.

Reference

1. Montes J. Spinal Muscular Atrophy in Adults. [online] [cited 2020 Nov 30]. Available from: URL: https://www.neuropt.org/docs/degenerative-diseases-sig/spinalmuscular-atrophy-in-adults.pdf?sfvrsn=8d2aae96_2.

2. Juntas Morales R, Pageot N, Taieb G, Camu W. Adult-onset spinal muscular atrophy : and update. Rev Neurol (Paris) 2017;173(5):308-19.

3. Wang CH, Finkel RS, Bertini ES, et al. Consensus statement for standard of care in spinal muscular atrophy. J Child Neurol 2007;22(8):1027-49.

4. Arnold WD, et al. Muscle Nerve. 2015;51(2):157-67.

5. Wijngaarde CA, et al. Orphanet J Rare Dis. 2020;15(1):88.